You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

החלפת מפרק ירך

החלפת מפרק ירך
החלפת מפרק ירך נחשב לניתוח המוצלח ביותר בעולם הרפואה מבחינת השיפור באיכות החיים של המטופלים לאחר ניתוחים אלו. 
הניתוח מתבצע כאשר קיימת פגיעה משמעותית בסחוס הירך המלווה בכאבים ומיגבלה תפקודית משמעותית. הסיבה העיקרית לפגיעת סחוס הברך היא האוסטאוארטריטיס – מחלה שחיקתית ניוונית של סחוס הירך. סיבות נוספות לניתוח החלפת ירך כוללות דלקות פרקים הפוגעות במפרק ושברים של צואר הירך. כאשר הטיפולים השמרניים כגון פסיוטרפיה לא מצליחים לשפר את תפקוד המפרק, וכאשר קיימים כאבים משמעותיים עם מיגבלה תפקודית משמעותית ופגיעה באיכות החיים, כדאי לשקול טיפול ניתוחי.




טרם לניתוח , מתבצע תכנון שלו על סמך צילומי רנטגן או בדיקות CT או MRI שמטרתו להתאים בצורה המדוייקת ביותר את השתל שייבחר למבנה הירך המנותחת. קיימת חשיבות גדולה ביותר להכנסה נכונה של המרכיבים תוך שמירה על אורך רגליים זהה ומתח שרירים תקין. 
בניתוח עצמו מתבצע חיתוך של ראש עצם הירך השחוק וניקוי של הסחוס השחוק בעצם האגן. במקומם  מורכב משתל מלאכותי. משתל זה מורכב משני חלקים מתכתיים המקובעים לעצם כאשר לרווח שבין שני חלקים אלו מוכנסים מרכיבים פנימיים המשלימים את המייסב המלאכותי. מרכיבים פנימיים אלו עשויים מחומר קרמי ,מתכתי או פלסטי.  הניתוח מתבצע בדרך כלל בהרדמה אזורית (הרדמה ספינלית) ונימשך כשעה. בשעות הראשונות לאחר הניתוח החולה או החולה מורדים מהמיטה ומתחילים מיידית בהולכה בעזרת הליכון ובהפעלה של הירך. משך האישפוז לאחר ניתוח זה נע בין 24 ל-48 שעות שבמהלכן נעשה מעקב אחרי מצבו של המטופל .בשחרורו המטופל מסוגל לרדת בעצמו מהמיטה ולבצע מעברים, הוא מסוגל להתנייד עם הליכון והוא מפעיל את הירך עם טווחי תנועה סבירים. כמו כן טרם שיחרורו הוא מבצע תרגולי עליית וירידת מדרגות. 







הליך השיקום לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך נמשך מספר שבועות שבמהלכם המטופל עובר תרגולים פסיוטרפיים שמטרתם בסופו של התהליך להביאו למצב שהינו מתהלך בחופשיות ללא כאב ולירך המנותחת טווחי תנועה טובים. 
למשתלים הקיימים כיום שרידות גבוהה לאורך השנים וזאת עקב השחיקה המיזערית הקיימת לחומרים מהם בנויים כיום מייסבי המפרק .כאשר ניתוח החלפת מפרק ירך עובר בצורה חלקה, קיימת סבירות גבוהה של סביב 95% שגם לאחר כחמש עשרה שנה לא תהיה שחיקה משמעותית של השתל שמצריכה ניתוח חוזר.רוב המשתלים מראים שרידות של כ-85% גם לאחר 25-30 שנים. 
קיימות מספר גישות ניתוחיות לביצוע החלפת מפרק ירך. שתי הגישות הנפוצות כיום הן הגישה האחורית והגישה הקדמית. לכל גישה יש יתרונות וחסרונות מסויימים. הוכח מעבר לכל ספק שהצלחת ניתוח החלפת ירך ואורך תהליך ההחלמה לאחר הניתוח אינם קשורים כלל לגישה הניתוחית. הרכבה של המשתל בעמדה הנכונה תוך שמירת מתח שרירים תקין, אורך רגליים תקין, טווח תנועה טוב ויציבות טובה של הפרק הם הגורמים היחידים אשר חשובים להצלחת ניתוח החלפת מפרק הירך. 


נכתב ע"י

עשוי לעניין אותך

צור קשר

נגישות
הגדלת טקסט
הקטנת טקסט
ניגודיות גבוהה
ניגודיות הפוכה
פונט קריא
ניווט מקלדת
כיבוי ואיפוס מערכת
מערכת נגישות MAGMA